Twee elektrische veerboten gedoopt

Gepubliceerd op 30 juni 2023 om 10:55

Stilstaand beeld uit filmpje Joost van der Geest

Gisteren, woensdagmiddag 28 juni, werden in Hardinxveld-Giessendam de twee nieuwe veerboten gedoopt. De Gorinchem XII en de Altena VI. Burgemeester Reinie Melissant verrichtte de doop van de Gorinchem XII,  de pontschipper Thera van den Heuvel uit Werkendam kreeg de eer voor de Altena VI.

"Jaarlijks maken tussen de 300.000 en 400.000 passagiers gebruik van de veerdiensten, voornamelijk forenzen, scholieren en recreanten. Deze verbinding is van groot belang voor onze hele regio. De nieuwe schepen zijn niet alleen duurzaam, maar zorgen ook voor continuïteit in de toekomst” vertelt Wethouder Polatli van de gemeente Gorinchem.

Gemeente Altena en gemeente Gorinchem financierden beiden een schip. Vandaar dat de schepen de namen van deze gemeenten dragen. De drie gemeenten exploiteren de veerdienst gezamenlijk. Wethouder Meerkerk van de gemeente Hardinxveld-Giessendam blikt terug op de samenwerking: "Dit project is het resultaat van de inzet van vele mensen. Zonder een goede samenwerking was dit niet mogelijk geweest. De nieuwe schepen verbinden niet alleen onze oevers, maar hebben ook een solide basis gelegd voor onze toekomstige samenwerking."

Koplopers in elektrisch varen

De casco’s zijn in Polen gebouwd, terwijl de afbouw in Hardinxveld-Giessendam heeft plaatsgevonden. De nieuwe elektrische veerboten vermijden naar schatting een uitstoot van 1000 tot 1600 ton CO2. De schepen zijn zo ontworpen, dat ze zo weinig mogelijk energie nodig hebben. De boten zijn zo licht mogelijk gebouwd. Het valt bijvoorbeeld op dat de boten niet zijn geschilderd, om geen onnodig gewicht toe te voegen. Bovendien zijn ze opvallend stil tijdens het varen, wat zorgt voor extra comfort en beperkt geluidsoverlast bij het varen en aanmeren.

Oplaadsysteem

De nieuwe schepen zijn ingericht zoals een veerpont waar auto’s op staan. De elektrische veerboten hebben een klep aan de voor- en achterkant waar je op en afstapt. Dit is anders dan bij de oude schepen, daar stapten passagiers aan de zijkant op. Op deze manier hoeft de boot niet meer om te draaien en dat bespaart energie. De aanlegsteigers zijn vernieuwd zodat de oude en de nieuwe schepen kunnen afmeren. "Het opladen van de schepen werkt op dezelfde manier als bij een trein of tram. De ponton in Gorinchem is voorzien van een haak waarin het schip vast komt te zitten. Daarna drukt  een arm tegen het schip waarmee de boot wordt opgeladen. De schippers kunnen dit met een druk op de knop activeren", licht Stefan Paardekoper projectleider Holland Shipyard Group toe.

Fotocredits: Ingrid Bot

De nieuwe elektrische veerboten van veerdienst Riveer, die tussen de drie oevergemeenten zullen varen, zijn nog niet klaar om in gebruik te worden genomen. De oplevering van de schepen is opnieuw uitgesteld. 

De werf die verantwoordelijk is voor de bouw, Holland Shipyards, heeft hard gewerkt om de nieuwe opleverdatum te halen. Hoewel de schepen bijna gereed zijn, hebben de schippers nog geen gelegenheid gehad om te leren varen met de elektrische veerboten. De veiligheid en zorgvuldigheid staan voorop, waardoor de ingebruikname van de veerboten nog even wordt uitgesteld.

Op dit moment is nog niet bekend hoelang het precies zal duren voordat de elektrische veerboten operationeel zijn. De betrokken partijen kijken uit naar het moment waarop de nieuwe veerdienst van start kan gaan.

foto's: twitter - @JoostvdGeest