Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan Rivas Zorggroep

Gepubliceerd op 13 juni 2023 om 10:58

Bron: Rivas

Koning Willem-Alexander brengt vrijdag 23 juni een werkbezoek aan Rivas Zorggroep. Het bezoek staat in het teken van passende zorg, om de zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden. Koning Willem-Alexander maakt tijdens een rondleiding in het Beatrixziekenhuis, verpleeghuis Het Gasthuis en Zorgcentrale Gorinchem kennis met drie initiatieven waarmee Rivas haar zorg toekomstbestendig maakt.

Wat gaan we de Koning laten zien?

Koning Willem-Alexander bezoekt allereerst het toekomstige spoedplein in het Beatrixziekenhuis, waar de huisartsenpost (HAP) en de spoedeisende hulp (SEH) samenkomen. Een SEH-arts en huisarts vertellen over hoe de HAP en SEH nog intensiever gaan samenwerken, zodat patiënten zo snel mogelijk de juiste zorg op de juiste plek krijgen. Daarna wordt in verpleeghuis Het Gasthuis gesproken over het belang van informele zorg, waarbij zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers samen als één team werken. Om de juiste zorg, ondersteuning en begeleiding te bieden aan onze cliënten. De Koning gaat daarover in gesprek met een verpleegkundige, een cliënt en haar mantelzorger. Vervolgens bezoekt Koning Willem-Alexander de Zorgcentrale Gorinchem waar medewerkers vertellen over het belang van de centrale organisatie van zorg en de coördinatie van zorg in de regio. De Koning neemt daar deel aan een digitaal zorgmoment met een cliënt in de wijkverpleging.

Tot slot spreken verschillende betrokkenen over wat nodig is om in de toekomst betaalbare, goede zorg te kunnen bieden. Ook wordt gesproken over de knelpunten waar zorgorganisaties tegenaan lopen bij het toekomstbestendig maken van de zorg.

'We willen een beweging naar samenwerking op gang brengen'

‘We hebben te maken met toenemende vergrijzing, een oplopend personeelstekort en stijgende zorgkosten. Als Rivas proberen we hierop in te spelen, maar we lopen tegen allerlei grenzen en beperkingen aan. We willen een beweging naar samenwerking in plaats van marktwerking op gang brengen. En de urgentie benadrukken om nú met elkaar aan de slag te gaan. Want het zorgstelsel in Nederland blijkt nog helemaal niet goed ingericht voor de toekomst en ook in de samenleving is een omslag nodig. De toekomst van de zorg is niet alleen een probleem van de zorgsector, maar van ons allemaal’, legt Mariëlle uit.